Pinnetykkelser
Strikkepinner finnes i mange forskjellige tykkelser
Tynne og tykke
Hvilken pinnetykkelse du skal bruke avhenger av garnet du strikker med og hvilket resultat du ønsker.
På garnnøstets banderole/magebelte står det ofte anbefalt en pinnetykkelse for å få en gitt strikkefasthet. Denne tykkelsen er kun veiledende.
Pinnekvaliteter
Strikkepinner finnes i forskjellige materialer – prøv deg fram til hva du trives best med!
Det finnes pinner i blant annet plast, bambus, metall, rosentre og ibenholt. De er firkantede eller runde, og du får også pinne-”byggesett”, der selve pinnen på en rundpinne kan byttes ut i forskjellige tykkelser.
Pinnefasonger, og hvordan brukes de forskjellige pinnene?
Det finnes forskjellige slags strikkepinner
PARPINNER
To lange pinner som brukes når du skal strikke fram og tilbake.
Legg opp maskene – disse vil havne på høyre pinnen. Flytt høyre pinne over i venstre hånd. Når du begynner å strikke, starter du med den siste masken du la opp. Strikk deretter alle maskene, før du igjen flytter høyre pinne over i venstre hånd.
RUNDPINNER
Finnes i ulike lengder: 40, 50, 60, 70, 80, 100 og 120 og 150 cm .
Rundpinner brukes når du skal strikke rundt, men også når du skal strikke fram og tilbake.
Når du strikker rundt: Legg opp maskene. Fordel maskene over hele pinnen, og slik at alle masker vender samme vei, og raden av masker ikke snurrer seg rundt pinnen. Når du begynner å strikke, strikker du aller først den første masken du la opp. Dermed er ringen sluttet, og det strikkes videre i spiral oppover. Det kan være lurt å sette et merke ved omgangens begynnelse, ofte er dette et betydningsfullt sted når du leser oppskriften videre.
Når du strikker fram og tilbake: Legg opp maskene, og strikk som beskrevet for rette pinner. Den ene enden av rundpinnen vil da være ”høyre pinne”, og den andre vil være ”venstre pinne”. Når alle maskene er strikket, snus hele rundpinnen, og du kan strikke neste pinne.
FLETTEPINNER
Kort strikkepinne med en bøy på midten, for å kunne løfte av masker når du strikker fletter. Disse hviler mens du strikker noen masker videre, for deretter å strikke maskene fra flettepinnen.
SETTPINNER
Kalles også ermepinner og/eller strømpepinner.
5 kortere pinner som brukes når du skal strikke rundt i liten sirkel, på for eksempel ermer, strømper eller lignende.
Maskene legges opp og fordeles da på minst 3 av pinnene, mens minst 1 pinne beholdes uten masker. Form pinnene med masker til en ring, vær nøye med at ringen av oppleggsmasker ikke vrir seg i løpet av ringen. Strikk med den ledige pinnen: begynn med maskene på den første pinne, og strikk ut alle maskene på denne. Dermed har du igjen en ledig pinne, som du bruker til å strikke maskene på neste pinne med.
FINGERPINNER
Er korte settpinner, kun 10 cm lange. Brukes til vanlige settpinner, men er beregnet til ekstra små sirkler, for eksempel vottefingre og dukkeklær.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.